Vroeger, toen ik nog een klein mannetje was, speelde ik op straat, in de tuin, op het schoolplein of de speeltuin, bouwde ik hutten – eerst in de tuin van mijn ouders, later in de bossen – of was ik geheime paadjes aan het verkennen en creëerde ik fantasiewerelden. Dat buitenspelen in de natuur is sinds een aantal jaren weer terug van weggeweest, en hoe.
Paadjes ontdekken
Inmiddels weten de mensen die me kennen en volgen wel dat als ik zeg: ‘Ik ben aan het buitenspelen”, dat ik ze niet voor de gek houd maar dat ik inderdaad weer ergens paadjes aan het ontdekken ben. Vaak bepakt met rugzak en gewapend met de juiste uitrusting ben ik ergens weer op avontuur.
Wandelend, als trailrunner of (speed)hiker, buitenspelen in de natuur is in deze fase van mijn leven niet weg te denken. Paadjes ontdekken in Nederland maar bij voorkeur in het buitenland en dan met name in de bergen. Daar waar de lucht nog schoon is, de natuur ongerept en de mensheid schaars. Daar ben ik op mijn best. Buitenspelen in optima forma. Deze buitenspeelbaas kan er geen genoeg van krijgen en zal dit, zolang zijn lijf dit toelaat, de rest van zijn leven blijven doen.
Buitenspelen in de natuur
Waarom zou je als volwassene nu gaan buitenspelen in de natuur? Is dat niet kinderachtig?!
Zeker niet, sterker nog het gaat je heel veel opleveren. In een wereld die steeds meer digitaliseert en waarin we constant verbonden zijn via schermen, lijkt het idee van buitenspelen voor volwassenen misschien vreemd. Dat is het zeker niet. Ontdek de kracht van het buitenleven zoals je dat als kind ook ervaren hebt. Ik geef je een aantal redenen waarom.
Verbinding met de natuur
Buitenspelen stelt volwassenen in staat om weer in contact te komen met de natuurlijke wereld om hen heen. Of het nu gaat om wandelen in het bos, zwemmen in de zee, rennen in een park of hiken over de paadjes, de natuur heeft bewezen stress te verminderen, de stemming te verbeteren en de algehele gezondheid zo te bevorderen.
Fysieke gezondheid
Het moderne leven kan leiden tot een ‘zittende’ levensstijl. We zitten in de auto, op onze bureaustoel en liggen in de avond op de bank tv te kijken. Dit kan leiden tot gezondheidsproblemen zoals obesitas, hartziekten en diabetes. Door buiten te spelen, blijf je actief, zal je conditie verbeteren en de kans op deze aandoeningen verminderen of ze zelfs tegengaan. Je moet dan alleen wel van de bank af komen. Het is aan jou.
Stress vermindering
De frisse lucht, zonlicht en de rust van Moeder Natuur kunnen allemaal helpen om stress te verminderen en de geest te ontspannen. Buitenspelen, in welke vorm dan ook, zorgt ervoor dat je even kunt ontsnappen aan de drukte van het dagelijks leven – de ratrace – en een moment van rust en herstel kunt pakken.
Sociale interactie
Buitenspelen biedt je ook de mogelijkheid om samen te komen, te communiceren en relaties op te bouwen in een informele omgeving. Buitenactiviteiten zoals een trailrunevent, huttentocht, bootcamp of wandelmeerdaagse versterken sociale banden en bevorderen een gevoel van saamhorigheid.
Fantasiewerelden
De fantasiewerelden die er als kind waren zijn er bij mij nu nog steeds. Ze zijn iets of wat ‘volwassener’ geworden maar zeker niet minder geworden. Als ik door een diep donker woud loop zit ik met mijn gedachten als snel bij Robin Hood, jonkvrouwen en King Arthur. Verplaats ik me in een mistig ruig bergachtig landschap dan zijn de mythes van de Lord of the Rings niet ver weg. Buitenspelen in de natuur wakkert altijd weer mijn fantasie aan. Brengt me in mijn hoofd op de meest bijzondere plekken en werelden.
En jij?
Hoe zit dat bij jou? Speel jij ook buiten? Laat jij ook je fantasie de vrije loop? En zo niet, wanneer ga jij buitenspelen in de natuur en haar schoonheden en jezelf ontdekken?