Begin juni lag er nog te veel sneeuw in de Pyreneeën. Hierom moest ik mijn FKT-poging op de GR11 trail aan de Spaanse kant van de Pyreneeën staken. Om de tijd tussen juni en september – poging 2 is in september van dit jaar – te overbruggen train ik onder andere aan de Franse kant van de Pyreneeën. In dit artikel vertel ik je over mijn GR10 trail lessen.
Pijnslijten
Het zal dag vier of vijf geweest zijn dat ik hier op de GR10 trail hard onderuit ben gegaan, mijn pijngrens voorbij. En hard onderuit gaan kan zo zijn gevolgen hebben. Na een vijftal dagen, vele kilometers, beklimmingen en afdalingen later, maak ik me daar toch wat zorgen over. Ik besluit door te lopen en zoals Barend het noemt te gaan ‘pijnslijten’. Met andere woorden, gecontroleerd – voor zover dat kan – doorlopen en de pijn te managen. Het werkt, na een aantal dagen wordt de pijn minder en verdwijnt uiteindelijk. ‘Pijnslijten’ kan dus heel goed werken.
Hitte
Het is midden juli tot begin augustus als ik op de GR10 over de paadjes loop. Het grootste gedeelte van deze periode is het heet. Weinig tot geen bewolking en een brandende zomerzon. Het geeft mooie vergezichten en plaatjes maar om lange afstanden te speedhiken en deels te trailrunnen is het niet te doen. Althans, niet voor mij.
Dagen achter elkaar in deze temperaturen lange afstanden afleggen met de nodige technische beklimmen en afdalingen is niet voor mij. Ik krijg mijn vochtverlies niet bijgedronken maar het doet vooral iets met mijn gemoedstoestand. Ik vind het dan niet meer leuk en wil me daar niet overheen zetten. Het genieten verdwijnt en daar pas ik voor. Afzien is voor mij ook genieten maar niet met hitte. Dan ben ik mijzelf letterlijk aan het ‘slopen’ en dat is waar ik voor pas.
Vocht. Water, vruchtensap en bier
Degenen die mij een beetje volgen weten dat ik water in de bergen ongefilterd drink. Heerlijk koel vanuit een stromende rivier of bergwatertje. Zo ook op de GR10 trail. Mijn lijf weet niet beter en het scheelt tijd en gewicht. Géén filtersysteem of zuiveringstabletten extra in mijn rugzak.
Uitzonderingen op het drinken van deze natuurbronnen zijn als er koeien in de buurt zijn of er in de nabijheid een overleden dier bij of in het water ligt. Dan pas zelfs ik.
Noot aan de lezer: dit werkt voor mij. Hoe dit voor jou is zul je moeten ondervinden.
Het drinken van water kent echter zijn grenzen. Na een dag of zeven gaat het mij tegenstaan. De oplossing voor mij is dan om het water te mengen met van die mierzoete vruchtensappen. Krijg ik meteen wat extra suikers binnen waar ik het bij lange meerdaagse trail- of hiking avonturen zo goed op doe.
En dan is daar natuurlijk de ultieme herstel en powerdrank; bier. Ja, je leest het goed; zo’n goudgele rakker. Zowel bij lange-afstandhiken als trailrunnen drink ik bier. Eén halve liter van 4,5 tot 5% blond bier en ik ben voor uren weer helemaal het mannetje.
Voeding
Mijn favoriete onderwerp – not. Ik kan ontzettend genieten van eten. Maar ik ben geen grote eter en absoluut geen kok. Verder is het zo dat ik heel lang kan presteren met weinig voeding. Om je een voorbeeld te geven; een marathonafstand loop ik nuchter en zonder voeding. Ook onderweg nuttig ik dan niets.
Dit werkt als het eens in de week is, maar hier op de GR10 en straks op de GR11 werkt dat niet. Mijn verbranding zal ergens tussen vier- en de zesduizend calorieën per dag liggen en die moeten in ieder geval voor een deel aangevuld worden. Het tekort kan ik tijdelijk compenseren met vetreserves. Dit is echter eindig.
Tijdens de eerste tien dagen op de GR10 trail hield ik de filosofie er op na in ieder geval één keer per dag een grote maaltijd te nuttigen. Ik ging dus of heel uitgebreid lunchen of laat in de avond – dat doen die Fransen – dineren. Beide blijkt voor mij geen goed idee. Zowel de lunch als het diner krijg ik bijna niet weg. Mijn lijf staat dan nog veel te veel aan door de inspanning. Daarbij komt dat ik na een uitgebreide lunch bijna niet meer kan opstarten en na een uitgebreid diner kan ik niet in slaap komen.
Ik gooi het over een andere boeg. Ik stop met de uitgebreide – vaak vette – maaltijden. In de middag of avond neem ik een soepje, een goed belegd stokbrood, gevulde omelet of kaas. Verder doe ik het op koekjes, een stukje fruit, energierepen, en af en toe een ‘kinderhandje’ vol noten en snoep. En laat dit nu werken. Natuurlijk, dit houd ik geen maanden vol maar een paar weken met daarbij het aanspreken van mijn vetreserves moet straks tijdens mijn GR11 avontuur lukken.
Slaap
Slapen doe ik graag en veel. Acht uur per nacht rusten is voor mij meer regel dan uitzondering en dan doe ik vaak overdag ook nog even twintig minuten de oogjes dicht. Zo ook hier in de Franse Pyreneeën. Geen probleem.
Om straks op de GR11 veel tijd in beweging te kunnen zijn heb ik getest met powernaps en kortere nachten. Dat blijkt heel goed te werken. Met dat rusten en slapen zit het straks in de Spaanse Pyreneeën dus wel goed.
Aan het dolen komen
Verdwalen, ik ben er een meester in. Mijn gedachten zitten vaak ergens anders dan waar ik mee bezig ben. Mijmeren over nieuwe avonturen of ik begeef me in compleet andere werelden. Het is zo gebeurd en echt controle heb ik er niet over.
Op de GR10 trail heb ik bewust gelopen zonder enige vorm van navigatie. Géén kompas, elektronische navigatie of papieren kaart. Ik heb puur en alleen de rood-witte markeringen en de gele naam-en richtingsbordjes gevolgd. Dat betekent dus constant focus houden, want zeker als je sneller gaat dan de gemiddelde hiker, mis je er zomaar een. En eentje missen kost al heel snel tijd en energie. Om nog maar te zwijgen over de ergernis.
Uiteraard ben ik ook in de Franse Pyreneeën een aantal keren verkeerd gelopen. Ter verdediging, het was elke keer wel als ik op hoogte in de wolken liep en het zicht dus beperkt. Die Fransen hebben het op het deel van de route dat ik volbracht heb voor 90% goed voor elkaar.
Daar kunnen de Spanjaarden nog wat van leren. De GR11 trail is echt minder goed uitgezet weet ik uit ervaring. Voor dat avontuur heb ik voor de zekerheid wel navigatie en zelfs live-tracking bij me. De kans dat ik daar aan het dolen kom verkleint op die manier enorm. Uitsluiten kan ik het echter niet. Ik blijf een dromer, zeker in de bergen.
Uitrusting. Check
De uitrusting die ik mee heb werkt. Dat kan ik nu wel concluderen. Na een tripje in de Apennijnen in Italië, de eerste FKT-poging op de GR11 en nu hier op de GR10 kan ik nu zeggen dat klopt. Het is compact, licht maar ik heb alles bij me wat ik nodig heb.
Voor de liefhebber: mijn paklijst staat onderaan dit artikel.
Op de GR10 trail liep ik nog met tent en dus zo’n 500 gram zwaarder. Straks op de GR11 heb ik een bivakzak bij me. Nog Spartaanser dus maar wel weer een halve kilo lichter.
Een leven lang leren
Na elk avontuur heb ik weer een rugzak vol met lessen, leermomenten, ‘foutjes’, tips & tricks. Ik blijf het een mooi fenomeen vinden dat dit constant in ontwikkeling is en nooit af. ‘Een leven lang leren’ houdt je scherp, bij de tijd en constant in ontwikkeling. Mijn lessen op de GR10 trail en tijdens eerdere avonturen gaan mij straks helpen op de GR11 en alle andere avonturen die ik nog mag gaan beleven.
Paklijst GR11
- Rugzak: Veil XP30 running-pack van Rab (prototype om te testen en welke volgend voorjaar op de markt zal komen) inclusief twee soft flaks (500 ml/ stuk);
- Bivi Rab Trailhead;
- Slaapsysteem van Rab Mythic Ultra 120 Modular Down Sleeping Bag (0C) + Ultrasphere 4.5 Sleep Mat;
- Lakenzak;
- Trailrunschoenen van MERRELL type Agilty Peaks 5;
- Leki poles type Neotrail FX.One Superlite bright-red 130cm inclusief duct tape;
- Strakke boxershorts sneldrogend als ondergoed (2 stuks);
- X-SOCKS Run Perform (2 paar);
- Regenjas Rab Cinder Phantom Waterproof Jacket;
- Windjack Rab Windveil Jacket;
- Fleecevest Rab Ascendor Light Pull-On;
- Running shirts korte mouw (2 stuks, 1 stuks Rab Sonic Ultra Tee en 1 stuks X-BIONIC TWYCE RUN);
- Korte broek Rab Talus Ultra Short;
- Driekwart tyde Rab Ocular 3/4 Tights;
- Lange regenbroek Rab Phantom Waterproof Pants;
- Cap Rab Momentum 5 Panel;
- Buff van Rab;
- Sneldrogende handdoek;
- EHBO setje;
- Nooddeken Rab Ark Emergency Biv;
- Powerbank inclusief vijf zonnepaneeltjes;
- Hoofdlamp BINDI® van PETZL;
- Mobiele telefoon;
- De benodigde kabels om op te laden;
- Hygiëne: afgezaagde tandenborstel, tandpasta mini, deostick en zonnebrandcrème.