Update: 8 juni 2024
Hardlopen en trailrunnen zijn niet alleen een effectieve manier om fysiek in vorm te komen en blijven, maar het zijn ook zeer krachtige hulpmiddelen voor de geestelijke gezondheid en het genezingsproces. Ik heb zelf de helende werking van hardlopen mogen ervaren. Zelf ben ik na een burn-out weer begonnen met het zetten van de eerste stapjes, nu bijna 5 jaar geleden.
Helende werking van hardlopen
Inmiddels is hardlopen niet meer weg te denken uit mijn leven en ervaar ik elke keer weer zijn kracht. Hardlopen in de natuur in combinatie met wandelen en hiken met bepakking zijn een belangrijk onderdeel geworden van mijn avontuurlijke leven. Ik kan wel zeggen dat het de pijlers zijn van mijn persoonlijke ontwikkeling, groei en invulling van mijn vrije leven, welke er mede voor gezorgd hebben dat ik er inmiddels een avontuurlijke levensstijl op na houd en mijn eigen pad bewandel.
Endorfines en het gevoel van euforie
Een van de belangrijkste manieren waarop hardlopen je kan helpen is dankzij het vrijkomen van endorfines. Endorfines zijn neurotransmitters die van nature in ons lichaam worden geproduceerd en ons een gevoel van welzijn en euforie geven. Dit is de reden waarom veel mensen zich na en tijdens het hardlopen gelukkiger en minder gestrest voelen. Voor sommige mensen kan het vrijkomen van endorfines zelfs verslavend werken. Ik ben er daar een van. Het is mijn natuurlijke drug.
Mentale gezondheid
Hardlopen draagt ook bij aan de mentale gezondheid door het verminderen van stresshormonen en het verbeteren van de slaapkwaliteit. Regelmatig hardlopen kan helpen bij het reguleren van de stemming en het verminderen van symptomen van depressie en angst.
Onderzoek heeft aangetoond dat hardlopen een effectieve manier is om de symptomen van depressie te verminderen. Dit komt omdat het beoefenen van hardlopen de hersenen helpt om endorfines en andere feel-good chemicaliën te produceren, wat bijdraagt aan een verbeterde stemming.
Genezing van fysieke verwondingen
Hardlopen en sporten in het algemeen helpen bij het genezen van fysieke verwondingen. Door regelmatig te trainen wordt het lichaam sterker en gezonder, wat helpt bij het herstelproces van blessures en ziekten. Bovendien helpt hardlopen bij het verminderen van ontstekingen en het verbeteren van de bloedcirculatie. Dit draagt bij aan het verminderen van pijn en het versnellen van het genezingsproces bij verwondingen.
Sociale verbinding
Hardlopen kan ook bijdragen aan een gevoel van gemeenschap en verbondenheid. Het deelnemen aan hardloop- en trailrunevenementen en het trainen met anderen draagt bij aan sociale verbinding en vergroot het gevoel van saamhorigheid.
Door deel te nemen aan hardloop- en trailevenementen, kunnen mensen zich verbonden voelen met anderen die dezelfde passie delen. Het draagt bij aan een gevoel van inclusie en gemeenschapszin, wat kan helpen bij het verminderen van gevoelens van eenzaamheid en isolatie.
Niet voor iedereen
Hardlopen of trailrunning is niet voor iedereen de beste optie. Ben je vaak geblesseerd, heb je overgewicht of te maken met chronische aandoeningen die het hardlopen kunnen bemoeilijken, is overleg met je arts zeker aan te raden voordat je gaat beginnen. Het kan natuurlijk ook zijn dat het je helemaal niet ligt, hardlopen of trailrunning.
Als je geïnteresseerd bent in het gebruik van hardlopen als middel om te herstellen of je welzijn te verbeteren, is het belangrijk om een goede balans te vinden tussen training en rust, en om naar je lichaam te leren luisteren. Als je dit doet, kan hardlopen of trailrunning een geweldige manier zijn om zowel fysiek als mentaal in vorm te komen en blijven. Mijn leven zonder hardlopen, en dan specifiek trailrunning, kan ik me niet meer voorstellen.
Burn-out en hardlopen
Hardlopen is een uitstekend therapeutisch middel om een burn-out tegen te gaan of je te helpen er weer uit te komen. Er is inmiddels flink wat wetenschappelijk bewijs voor. Het helpt tegen oververmoeidheid, stress, depressiviteit en slaapstoornissen. Met name hardlopen in de buitenlucht werkt positief. Je komt dan los van je reguliere omgeving als werk, studie en dergelijke.
Interessante weetjes
Het is geen wedstrijd. Ga niet te hard van stapel en luister naar je lichaam. De bloedtoevoer naar je hersenen neemt tijdens het hardlopen toe waardoor er allerlei heilzame stofjes vrijkomen. Een van de belangrijkste is BDNF, de Brain Derived Neurotrofic Factor. Dit wordt vaak de ‘pokon’ voor je hersenen genoemd. Deze stof speelt een cruciale rol bij het herstel van je brein en heeft een gunstig effect op je concentratievermogen en het kortetermijngeheugen.
Neurotransmitters, zoals serotonine, dopamine en endorfine nemen in aantal toe, wat positief werkt voor je humeur, motivatie, concentratie en gevoel. Hardlopen zorgt voor afleiding. Hierdoor brengt het de mallemolen in je hoofd tot rust. Het vermindert piekeren en bevordert een goede nachtrust. Ook zorgt het ervoor dat je je, na verloop van tijd, lichamelijk en mentaal fitter voelt en weerbaarder wordt tegen stress. Je zelfbeeld wordt positiever. Je wordt energieker en sterker. Zelfvertrouwen en motivatie nemen ook toe. Het halen van doelen komt hierdoor weer in beeld en dat geeft houvast en energie.
Mijn ervaringen en tips
Hardlopen in de natuur – ook wel trailrunning genoemd – weg van de verkeersdrukte, geeft letterlijk en figuurlijk ruimte. Je hoofd komt in een meer ontspannen toestand en de voortgaande beweging van hardlopen geeft je richting. Laat je horloge en telefoon thuis. Tijd en bereikbaarheid zijn niet belangrijk. Jij bent er, in de natuur. Dat is wat telt. Het contact met de ondergrond is het enige dat je hoeft te voelen. Het ritme en de cadans zullen zorgen voor rust en afleiding.
Bouw het rustig op. Wissel een paar minuten hardlopen af met een stukje wandelen volgens een opbouwschema en ga niet meteen elke dag. Elke week twee tot drie keer een kwartiertje afwisselend hardlopen en wandelen is een prima begin. Je merkt gauw genoeg dat je lichaam verandert. Je wordt sterker en je komt letterlijk en figuurlijk beter in je vel te zitten.
Het is geen wedstrijd. Ga niet te hard van stapel en luister naar je lichaam. Loop op gevoel. Ik kan het niet vaak genoeg benadrukken.
De helende werking van hardlopen
Voor mij is het inmiddels bewezen, de helende werking van hardlopen. Ik heb aan den lijve mogen ondervinden dat hardlopen een krachtig middel is om jezelf te helen, zowel fysiek als mentaal. Voor mij is het ook een manier geweest om mijzelf persoonlijk te laten groeien en belangrijke keuzes te laten maken en zo te ontsnappen aan mijn ratrace.
Hardlopen staat hierin echter niet alleen. Ook wandelen, hiken met bepakking, de natuur en meerdaagse trekkingen hebben voor mij een positieve werking.
Ik ga weer de natuur in, lekker een stukje rennen!