Hardlopen en trailrunnen zijn voor mij een manier om mijn hoofd leeg te maken, gedachten te ordenen, mijn lichaam in beweging te houden en te verbinden met mijzelf en de omgeving waar ik loop. Op dit moment zit ik in een runstreak. Dit fenomeen ‘runstreak’ voegt een bijzondere dimensie toe aan mijn loopleven. Misschien ben je er al bekend mee, of roept de term juist vragen op. Wat is een runstreak? Waarom zou iemand eraan beginnen? Welke voordelen en uitdagingen brengt het met zich mee? Ik neem je mee in mijn ervaring en inzichten tot nu.
Wat is een runstreak?
Een runstreak is het dagelijks hardlopen, zonder een dag over te slaan. De term is afkomstig uit de Amerikaanse hardloopwereld, waar “The Streak Runners International” zelfs regels heeft opgesteld om een officiële runstreak te definiëren: je moet dagelijks minstens 1,6 kilometer (ofwel een mijl) lopen. Elke kalenderdag – onafgebroken – een stukje rennen op de weg, een baan, in het bos, door de bergen of op een loopband.
De kern van een runstreak is dat je je committeert aan de consistentie en discipline van dagelijks hardlopen. Ongeacht het weer, je gemoedstoestand of je fysieke gesteldheid. Dit klinkt eenvoudig, toch? Zeker, het klinkt eenvoudig. De uitvoering vraagt echter toewijding en doorzettingsvermogen. Zodra je begint, ontdek je dat het niet zomaar om de kilometers gaat. Het is een ritueel dat je dagelijks leven beïnvloedt maar ook structureert.
Waarom zou je beginnen aan een runstreak?
Voor mij begon de runstreak op 1 oktober jongstleden. Ongepland. Tijdens een rondje hardlopen bedacht ik RUNtober. In plaats van van je verslaving afkomen tijdens STOPtober, wilde ik mijn verslaving juist gaan voeden. Gewoon omdat het kan en dan met minimaal 3 mijl per dag. Ik had wel eens gehoord van hardlopers die al maanden – zelfs jaren – zonder onderbreking elke dag renden. Zelf deed ik al eens 1.000-kilometer-in-dertig-dagen en was toen heel blij dat ik mocht stoppen. Nu dan RUNtober die zich inmiddels heeft doorgezet in november. Het gaat nu niet om de kilometers zoals tijdens mijn 1.000-kilometer-in-dertig-dagen. Wel is het een mooie test van wilskracht en discipline. Met bijkomend voordeel dat ik mezelf fysiek en mentaal kan verbeteren.
De runstreak blijkt al snel een integraal deel van mijn leven. Het is niet langer een vraag óf ik een rondje ga rennen, maar wanneer. Deze structurele routine creëert een basis waar ik op kan bouwen. Het is een dagelijkse investering in mezelf.
Voordelen van een runstreak
Mentale sterkte en discipline
Elke dag opnieuw mijn hardloopschoenen aantrekken – ongeacht het weer of hoe ik me voel – versterkt mijn mentale veerkracht. De runstreak dwingt je om excuses te elimineren en vastberadenheid te omarmen. Dat mentale doorzettingsvermogen zal zich vertalen naar andere aspecten je leven. Bijvoorbeeld: uitdagingen op je werk of persoonlijk vlak zullen je minder snel afschrikken omdat je diezelfde discipline daar ook kan inzetten.
Fysieke voordelen
Uiteraard verbetert je conditie. Dagelijks hardlopen, zelfs als het maar een korte afstand is, houdt je lichaam voortdurend in beweging en stimuleert herstel. Je benen worden sterker, je uithoudingsvermogen groeit en overtollig gewicht zal verminderen. Bovendien blijft je energieniveau hoog. Zelfs op dagen waarop je in eerste instantie geen zin hebt om te lopen.
Routine en structuur
Een runstreak geeft structuur aan je dagen. Die dagelijkse run, ongeacht de lengte, is een uitgelezen moment van bezinning. Noem het jouw ‘me-time’. Het creëert regelmaat. Het helpt om je dagen vorm te geven en het biedt iets om naar uit te kijken, zeker op hectische dagen.
Gemeenschapsgevoel
Dan bestaat er nog zoiets als een runstreak-community. Online platforms zoals Instagram en Strava zitten vol met mensen die hun eigen streak-avonturen delen. Dit inspireert en moedigt aan op dagen dat het zwaar is. Het geeft een gevoel van verbinding met anderen die – net als jij – dagelijks het ritueel van hardlopen doorlopen. Die onderlinge motivatie is een krachtig hulpmiddel.
De uitdagingen en ‘nadelen’ van een runstreak
Blessurerisico
Een dagelijks hardloopregime brengt het risico op overbelasting en blessures met zich mee. Er zijn geen ‘hele’ rustdagen en hier zul je rekening mee moeten houden. Luister naar je lichaam. Wissel af met ondergronden, schoenen, afstand en tempo. Speel daarmee en voel wat voor jou op dat moment goed is.
Mentaal uitputtend
Er zijn dagen waarop het moeilijk is om gemotiveerd te blijven. Het is op zulke dagen verleidelijk om te denken: “Ik kan wel een dagje overslaan.” Hierin schuilt echter de uitdaging van een runstreak: de mentale wil om te blijven gaan, ook als het moeilijk is. Het vereist een sterke mindset om zelfs de zware dagen te trotseren. Dit klinkt overigens grootser dan het is. Je hoeft namelijk alleen maar je loopschoenen aan te trekken en te gaan.
Tijdsinvestering
Een dagelijkse run lijkt niet veel tijd te kosten, maar in een druk schema kan het plannen van die run soms toch lastig zijn. Zeker wanneer je onderweg bent of een hectische dag heb kan het een uitdaging zijn om die ruimte voor je run te vinden. Wat helpt is om je run te plannen. Zet het in je agenda en plan minimaal een week in het voren. Block dus run-tijd.
Tips om het vol te houden
Begin klein
Het is verleidelijk om meteen grote afstanden te willen lopen, maar het is veel duurzamer om klein te beginnen weet ik uit ervaring. Die ene mijl is voldoende om het ritme erin te houden zonder je lichaam te zwaar te belasten. Door klein te beginnen, geef je jezelf de kans om te groeien zonder jezelf te overbelasten. Meer kan altijd nog.
Luister naar je lichaam
Het is belangrijk om niet te hard van stapel te lopen. Sommige dagen zijn simpelweg niet geschikt voor een lange of snelle run. Soms doe ik een korte, rustige run als ik merk dat mijn lichaam rust nodig heeft, maar ik houd de streak wel in stand.
Geniet van je proces
Een runstreak gaat niet over presteren. Het gaat vooral over genieten, de tijd voor jezelf. Geniet van het moment. Waardeer dit en ben niet bezig met je einddoel. Heb simpelweg plezier in het lopen en de dagelijkse routine.
Mijn ervaringen tot nu
Een runstreak brengt je op verschillende manieren verder dan alleen fysiek. Ik heb gemerkt dat ik, naast de fysieke voordelen, ook mentaal sterker ben geworden. De runstreak leert je om door te zetten, ook als het lastig is. Het leert je om dagelijks te werken aan een doel zonder dat er direct resultaat zichtbaar is. En als je niet een aantal dagen met jezelf hebt afgesproken – zoals ik – leert het je aan iets te werken waarvan het einde nog niet bekend is. Het is een persoonlijk avontuur. Een toewijding die je aangaat met jezelf.
Een runstreak vraagt dus toewijding, maar de voordelen die ik ervan ondervind maken het absoluut de moeite waard. Spelen met de kilometers, de ondergronden en de duur maken het afwisselend. Buiten zijn inspireert, geeft ruimte en een voedingsbodem voor groei.
Een runstreak zal je laten beseffen dat je sterker bent dan je denkt.