Press Enter / Return to begin your search.

Geert van Nispen

'Gewoon doen!'

GR11 droom

let’s make the dream come true!

Droom-project GR11 vergezichten

Eind augustus 2023 liep ik de laatste kilometers op de GR11. Een trail door de Spaanse Pyreneeën, van Cabo Higuer, nabij Irun in Spaans Baskenland aan de Atlantische Oceaan naar Punta Cap de Creuz bij Cadaques aan de Costa Brava aan de Middellandse Zee. Een avontuurlijk pad van 840 kilometer met 44.000 te overbruggen hoogtemeters. Ik heb deze route in twee fases gelopen en hij heeft een enorme indruk op me gemaakt.

De Spaanse Pyreneeën zijn in mijn hart en lijf gaan zitten en laten me niet meer los. In de laatste kilometers besloot ik dan ook de route nog een keer te gaan doen en dit te combineren met een andere droom; de droom om een FKT (Fastest Known Time) neer te zetten of te verbeteren. Het plan is gesmeed. Ik ga een poging doen de FKT (Self-Supported) op de GR11 te verbeteren. Mijn droom-project voor 2024 staat. Let’s make the dream come true!

GR11 trail

De GR11, in Spanje ook wel bekend als de ruta Transpirenaica, maakt deel uit van het uitgebreide GR-wandelpadennetwerk bestaande uit paden, tracks en trails. De GR11 is een route die in de Pyreneeën op hoogte aan de zuidkant loopt. Een route door de meest ongerepte bergen van Europa. Bekend om onder andere de diversiteit van het landschap met steile en diepe valleien, alpine landschappen, bergpassen, bossen, bergmeren, ruig bergmassief en weidelandschappen. Kortom, heel divers en midden in de natuur. Mijn buitenspeelgebied.


start

26-8-2024afstand (km)

840hoogtemeters

44.000bergmassief

pyreneeënaantal landen

3


Nog…

en dan gaat mijn droom-project van start!

Droom-project Pyreneeën GR11 avontuur Geert van Nispen
De Spaanse Pyreneeën. Mijn buitenspeelgebied.

FKT (Self-Supported)

Vrij vertaald betekent Fastest Known Time: de snelst bekende tijd. Het is een snelheidsrecord op een voor iedereen toegankelijke route. Een route die minimaal vijf mijl lang is of waarbij je minimaal 500 voet moet klimmen. Iedereen kan een FKT-uitdaging aangaan, je hoeft er geen professional voor te zijn. Kijk maar eens op https://fastestknowntime.com/ voor routes, snelste tijden, FKT-categorieën en regels.

De verbetering van de FKT op de GR11 is dus mijn nieuwste project. In de categorie Self-Supported zal ik de GR11 gaan bedwingen met als doel deze als snelste af te gaan leggen.

Self-Supported betekent dat je overal gebruik van mag maken zolang het maar voor iedereen beschikbaar is. Dus niet van iets of een persoon speciaal voor jou bedoelt. Alle ondersteuning die je inschakelt moet in gelijke mate beschikbaar zijn voor iedereen. Dit kan variëren van het onderweg kopen van benodigdheden als voedsel, het verblijven in hotels en berghutten, tot water uit een bergstroompje. Kamperen in de tuin van een vriend zou bijvoorbeeld worden gezien als Supported, omdat dat niet beschikbaar is voor iedereen. Wel mag je vooraf benodigdheden langs de route opslaan. Denk hierbij aan het opsturen van kleding, voedsel of een nieuw paar schoenen naar een post-punt langs de route.

De meeste lange routes worden Self-Supported of Supported afgelegd. Om een Self-Supported FKT te krijgen, moet je ook de snelste Unsupported-tijd verslaan. Toeschouwen wordt sinds 4 februari 2021 beschouwd als Supporting. Aanmoedigen langs de route is er dus niet bij. Het gaat dus een solotrip worden van 840 kilometer. I love it!

Mooie mensen op de GR11 droom-project

Niet alleen

Tijdens de Self-Supported FKT-poging zal ik alleen zijn. Ik, de elementen en de tijd. Het kan niet mooier en is ook precies zoals ik het wil tijdens de realisatie van mijn droom-project. In de voorbereiding en erna ben ik niet alleen. Ik loop zo nu en dan met anderen, doe mee aan uitdagende trailrun-evenementen, train in Spanje hoogtemeters met een vriend, speel buiten in mijn ‘achtertuin’ en heb de nodige partners om me heen verzameld die me helpen, steunen en inspireren. Professionele partners die onmisbaar zijn in een groots project als deze.

Mijn GR11 droom is natuurlijk ook te volgen op Insta, Strava en mijn blog. Via de media partners zal ook verslag gedaan worden van mijn avonturen. Wil je niets missen meld je dan aan voor blog-meldingen.

GR11 FKT blog:

Nationaal park Ordesa y Monte Perdido