Press Enter / Return to begin your search.

Geert van Nispen

'Gewoon doen!'

parkinson

de snelst groeiende neurologische aandoening van dit moment

De ziekte van Parkinson is de snelst groeiende neurologische aandoening van dit moment. Het heeft een grote invloed op je leven. We weten echter nog maar weinig van deze ziekte. Wist jij bijvoorbeeld dat er naast de ziekte van Parkinson ook nog Parkinsonismen bestaan? Samen noemen we ze Parkinson. Het wordt tijd dat we meer kennis en inzicht krijgen over Parkinson. Zodat we deze beter kunnen behandelen, genezen en uiteindelijk voorkomen.

Hieronder legt Bas Bloem, Hoogleraar Neurologie aan het Radboudumc te Nijmegen en hoofd van het expertisecentrum voor Parkinson en bewegingsstoornissen uit, wat de ziekte van Parkinson is. Dat sport en bewegen belangrijk is en over mijn initiatief om aandacht te vragen voor deze ziekte.

in mijn leven

Zelf heb ik gelukkig géén Parkinson, ben nog vitaal en kan ik zowel fysiek als mentaal tot het uiterste gaan. Dit geeft een enorm gevoel van vrijheid.

Zo anders is het bij mijn moeder waarbij zo’n acht jaar geleden de diagnose Parkinson werd gesteld. In de jaren volgend heeft ze langzaam maar zeker in moeten leveren op haar kwaliteit van leven. De impact die deze ziekte heeft is eigenlijk niet goed te beschrijven. Deze ziekte heeft een enorme invloed op haar leven en die van mijn stiefvader. Het beperkt hun vrijheid.

Gelukkig zijn ze beide veerkrachtig en positief ingesteld waardoor ze zich niet uit het veld laten slaan. Gaan elke dag een uur wandelen, zijn actief binnen de Parkinson vereniging, hebben een actief sociaal leven en genieten!

Parkinson 1000 km in 30 dagen hardlopen Janneke Pfeifle en Geert van Nispen
Mijn moeder en ik © Koen Verheijden

ik wil wat kunnen doen

Parkinson stoppen begint met onderzoek, innovatie en voorlichting. Hierbij werkt ParkinsonNL met een duidelijk doel. ParkinsonNL heeft vijf ambities gesteld die ze voor 2030 willen behalen. Meer hierover lees je op de website van ParkinsonNL.

Natuurlijk is er geld nodig voor dit onderzoek, de innovatie en voorlichting. En hier kom ik in actie.

1000 kilometer hardlopen in 30 dagen

Om aandacht te vragen voor, en geld in te zamelen voor de bestrijding van, deze ziekte kan ik dat natuurlijk het beste op mijn manier doen. Ik ga hardlopen. Trailrunnen.

En wel 1000 kilometer in 30 aaneengesloten dagen. Omgerekend is dat dus 33,33 kilometer per dag als ik géén rustdagen zou pakken. Een beste kluif. En omdat ik graag in de natuur ben zal dat dan ook hoofdzakelijk het terrein zijn waar ik zal lopen. Op de trails van Nederland.

Deze fysieke en mentale uitdaging is gestart op zaterdag 13 november 2021 en succesvol afgerond op zondag 12 december 2021. Mijn ervaringen kun je per week teruglezen. Klik hiervoor op de hieronder staande knoppen.

Met de sponsoractie, welke aan deze uitdaging was gekoppeld, is een bedrag van € 9.329,00 opgehaald. Ik dank dan ook de 228 donateurs voor hun bijdrage. Top!

inspiratie blog: