Press Enter / Return to begin your search.

Geert van Nispen

'Gewoon doen!'

Via Alpina – Maritieme Alpen

De Via Alpina rode route; Maritieme Alpen

Maritieme Alpen Via Alpina

De Maritieme Alpen zijn een fascinerend gebergte dat zich uitstrekt langs de kustlijn van Zuid-Frankrijk, Noord-Italië en Monaco. Deze bergketen is opmerkelijk vanwege zijn geologie, ecologie en cultuurhistorie.

Het gebied omvat een scala aan landschappen, variërend van de hoge bergtoppen van de Mercantour en de Ligurische Alpen tot de glooiende heuvels van de Provence en de zandstranden van de Côte d’Azur. De bergen worden gekenmerkt door kalksteenformaties en steile rotsachtige kliffen die uit de zee oprijzen, wat zorgt voor indrukwekkende panorama’s langs de kust.

De Maritieme Alpen bieden ook een thuis aan een rijke verscheidenheid aan planten en dieren. De bergen herbergen een groot aantal endemische soorten, wat betekent dat deze planten en dieren nergens anders ter wereld voorkomen. Dit komt deels door de geografische isolatie van de Maritieme Alpen, die zich aan de westelijke kant afsnijden van de rest van de Alpen door de diepe valleien van de Rhône en de Var.

Maritieme Alpen Mediterrane flora

Het gebied wordt gekenmerkt door mediterrane flora, zoals de zeeden, de kurkeik en de steeneik, evenals alpiene soorten zoals de alpenroos, de edelweiss en de gentiaan. Op het gebied van fauna leven er diverse soorten vogels, reptielen en zoogdieren in het gebied, waaronder de zeldzame steenbok en de wilde kat.

De Maritieme Alpen hebben ook een rijke cultuurhistorie. Door de geografische ligging is het gebied van oudsher een belangrijke doorgangsroute geweest voor handelaren en reizigers. Het gebied is dan ook doordrenkt van een mix van mediterrane en alpine invloeden, die tot uiting komen in de lokale keuken, architectuur en cultuur.

In het hart van dit deel van de Alpen ligt het Nationaal Park Mercantour, dat een oppervlakte van 685 km² beslaat. Het park is opgericht in 1979 om de natuurlijke rijkdommen van het gebied te beschermen en te behouden voor toekomstige generaties. Het park biedt een breed scala aan activiteiten voor bezoekers, waaronder wandelen, bergbeklimmen, fietsen en wildwatervaren.

De Maritieme Alpen is een van de 24 bergmassieven welke je op de Via Alpina rode route tegen zal komen.

De 24 bergmassieven van de Alpen

* bron foto: pexels.com

inspiratie blogs