Press Enter / Return to begin your search.

Geert van Nispen

'Gewoon doen!'

Via Alpina – Rhätische Alpen

De Via Alpina rode route; Rhätische Alpen

Rhätische Alpen Via Alpina

De Rhätische Alpen, gelegen in het oosten van Zwitserland, zijn een adembenemend berggebied dat zich uitstrekt over de kantons Graubünden en Zuid-Tirol. Het gebied is vooral bekend om zijn ongerepte natuur en spectaculaire uitzichten, en trekt jaarlijks duizenden bezoekers aan.

Het grootste deel van de Rhätische Alpen bevindt zich in het kanton Graubünden, een regio die bekend staat om zijn pittoreske dorpjes, oude kastelen en adembenemende berglandschappen. Het gebied biedt talloze wandelroutes voor wandelaars van alle niveaus, van rustige wandelingen door glooiende heuvels tot meer uitdagende bergtochten. Een van de meest bekende routes is de beroemde Via Engiadina, een lange-afstandswandelpad dat door de Alpen loopt en door de UNESCO tot werelderfgoed is uitgeroepen.

hoogtepunt Otler Rhätische Alpen

Een ander hoogtepunt van de Rhätische Alpen is de Ortler, de hoogste berg van Zuid-Tirol met een hoogte van 3.905 meter. Het gebied is een populaire bestemming voor wandelaars en bergbeklimmers, en biedt uitdagende routes die langs gletsjers, bergmeren en indrukwekkende pieken voeren. De beklimming van de Ortler is een bijzondere ervaring, maar vereist wel een goede fysieke conditie en ervaring in het bergbeklimmen.

Naast wandelen en bergbeklimmen bieden de Rhätische Alpen ook volop mogelijkheden voor andere outdooractiviteiten, zoals fietsen, mountainbiken, paragliden en raften. In de wintermaanden verandert het gebied in een paradijs voor wintersportliefhebbers. Talloze skigebieden en langlaufloipes verbinden de met sneeuw bedekte bergtoppen.

Rhätische Alpen ongerepte natuur en overvloed aan wilde dieren

Maar bovenal staan de Rhätische Alpen bekend om hun ongerepte natuur en overvloed aan wilde dieren. Het gebied is de thuisbasis van talloze diersoorten, waaronder steenbokken, herten, gemzen en adelaars, en biedt volop gelegenheid om deze prachtige dieren in hun natuurlijke omgeving te spotten. De meren van de regio, waaronder het St. Moritzmeer en het Silvaplanameer, zijn uitstekend geschikt voor zwemmen, vissen en andere watersporten.

Voor cultuurliefhebbers bieden de Rhätische Alpen ook volop mogelijkheden om meer te leren over de rijke geschiedenis en cultuur van het gebied. Er zijn oude kastelen, kerken en ruïnes te bezichtigen, en diverse musea die een kijkje bieden in het verleden van deze fascinerende streek. De stad Chur, de oudste stad van Zwitserland, is een populaire uitvalsbasis voor het verkennen van de regio en biedt een schat aan culturele bezienswaardigheden.

De Rhätische Alpen is een van de 24 bergmassieven welke je op de Via Alpina rode route tegen zal komen.

De 24 bergmassieven van de Alpen

* bron foto: pexels.com

inspiratie blogs